Главная » 2014 » Январь » 12 » Как словить большого карася
19:19
Как словить большого карася
Коли на початку травня на Фінській затоці зійде лід. вода на мілководдях прогріється до + 14°... + 15'"'З і піде в зростання молода водна рослинність, що настає час карася. Найбільш цікавий для його лову південний берег затоки, від р. Стрільна до дамби.

Вода на цій ділянці сильно опріснюється рікою Невою і невеликими річками. Карась знаходить притулок у великих заростях очерету і кубушки. Ніколи не забуду один з погожих травневих днів на затоці в районі р. Стрільна. На мілку воду з глибиною у чверть метра вийшли грітися солідні «мамки».

Побачивши мене, вони стрімко метнулися від берега, але пішли зовсім недалеко. Я. як міг. замаскувався в прибережному очереті і став спостерігати, не забувши при цьому закинути снасть. Через деякий час карасі заспокоїлися і знову рушили до мілини. Деякі з них були настільки великими, що їм не вистачало глибини і з води стирчали темні спини.

Я ледь ворухнув гнойового хробака, і відразу пішла покльовка. Карась грам на 600 наробив чимало шуму, намагаючись, перш за все, врятуватися в траві, але зрештою опинився на березі. Решта миттєво розбіглися, але знову-таки ненадовго. В результаті після такої «партизанської» риболовлі моїми трофеями стали п'ять важких рибин.

Тактика ловлі карася


Для лову таким способом потрібно вибирати мілководна ділянка біля берега з багатою водною рослинністю. Бажано, щоб день був теплим, сонячним. Приїжджати рано зовсім необов'язково.

Оптимальний час для лову буває між 11 і 15 годинами, коли мілководдя грунтовно прогрівається. По мілководдю пробираємося дуже тихо, виглядаючи невелике «віконце» серед рослинності. Як я вже говорив, карась часто стоїть на дуже дрібних місцях, так що його можна розгледіти неозброєним оком навіть здалеку. Якщо риба знаходиться трохи глибше, то потрібно уважно спостерігати за тим. не ворухнеться чи тростинка або лист латаття. На мілководді карась і краснопірка практично завжди видають себе тим чи іншим чином.

 Коли риба виявлено, робимо прицільний кидок метрів з десяти... В цей короткий переднерестовий період прикормка зовсім не потрібна, хоча в будь який інший час року вона абсолютно необхідна. Самці і самки переповнені статевими продуктами, які здавлюють кишечник риб. Поклевка відбувається в процесі «очищення» ділянки для майбутнього нересту. Точно також надходить і плотва під час ікрометання. Часто вона нереститься в траві, серед каміння на глибині від 5 см до 1м.

Охороняють ділянку п'ять-шість самців. Крім процесу відтворення, в обов'язки «охоронців» входить «прибирання всього зайвого», в тому числі опариша і хробака. Очевидно, саме з цієї причини під час нересту трапляються в основному самці і рідко самки. І коли я бачу в улові багато ікринок. то розумію, що вони спіймані, як правило, чим завгодно, але не вудкою. У карасів ж майбутню територію нересту охороняють і самці, і самки, чому і беруть вони приблизно в рівній пропорції.

Снасті для ловлі карася

Зазвичай при ловлі карася я користуюся легким вуглепластиковим вудилищем, яке постійно доводиться тримати в руці. Котушка Catana -«тисячник». Діаметр волосіні повинен бути не менше 0.2 мм, так як крупний карась після підсічки стрімко кидається на траві.

 Іноді в считайные секунди він встигає проскочити по очерету кілька метрів, і його доводиться буквально видирати з водних «джунглів». Особлива небезпека для снасті настає, коли карась заводить снасть в зарості кубушки - рослини з дуже міцними листям і стеблом. Тому, коли ви ловите в «вікнах» серед криївок, підсічку робіть при найменшому русі або нырке поплавця.

Поплавок «глухий», легенький, масою близько 1 р. самою скромною забарвлення. При забросе він безшумно лягає на воду. Гачки - N 10 з довгою цівкою, розрахованим на підсадку гнойового хробака. Взагалі, на Фінській затоці на возний хробак при лові карася - краща насадка як навесні, так і влітку. Дещо гірше «працює» бутерброд з опариша і мотиля.

Ця насадка створює значно менше коливань, тобто фактор «роздратування» риби зменшується разом із шансами на поклевку. Я Не раз переконувався в тому. якщо влітку карась віддає перевагу пом'ятого хробака, то навесні - неодмінно шустрого.

Характер клювання карася

При ловлі серед трави покльовка карася буває типовою: поплавок спочатку повільно, а потім все швидше рухається до трави. Тільки на траві, і ніяк інакше. Нерідко на затоці беруть і карпята до 2-3 кг. але вони тягнуть насадку на чисту воду і на глибину.

Так що за характером покльовки ви можете заздалегідь визначити, з якої саме рибою доведеться мати справу. Карпо навіть в 1.5-2 кг - настільки сильний боєць, що тривала сутичка неминуча. Навесні можливий ще один вид покльовки: поплавок стрімко пірнає в бік. Це карась стрімко, з літа атакував «перешкоду». Не раз і не два втрачав я рибу, трохи прогавивши цю весняну поклевку. Секунда, і поплавок вже далеко в трав'яних нетрях, та ще в панчохах!

Річки

На південному березі у Фінську затоку впадає безліч невеликих річечок. Деякі з них настільки малі, що навіть не мають назви.

Тим не менше при наявності течії і водної рослинності, найчастіше очерету, вони представляють величезний інтерес для рибалок, і не тільки «карасятников». Сюди заходять на нерест густера, лящ, щука, рідше - в'язь. Років десять тому на території Стрельнинского парку протікала невеличка річечка.

Тоді ще не існував «Палац конгресів». Величезна територія була доступна для рибалок. Річка химерно петляла по парку, поступово зарости водною рослинністю. Але які карась і короп заходили сюди навесні! А в самому гирлі, на піщано-гальковому дні. на глибині близько метра нерестился язь. Ловиться крупний карась в малих річках далеко не завжди, на його клювання вирішальним чином впливають наступні фактори: стійкий вітер, що визначає рівень води в такій річці, а також температура води і повітря. Можна виділити два періоди активного клювання: при високій і низькій воді.

Висока вода

При сильному і постійному західному вітрі відбувається помітний підйом і наганяння морський солонуватою води. Карась негайно покидає прибережні води затоки з глибиною 2-3 м і спрямовується в прісні води річок, де в залитих тростниках знаходить рясний корм.

Крім карася, заходять у річки густера, уклейка, короп, які також дуже чутливі до зміни солоності. Плотва, окунь, щука реагують на сіль не так чутливо, але і вони відходять на мілководні банки або в гирла річок. Нагадаю, що солона вода, як більш важка, поширюється по глибині, а не по поверхні. Минулої весни ми з приятелем рибалили на річці Кристателька. що бере початок майже у платформи «Університет» і через 5-6 км впадає в затоку.

 У гирлі річки багато каменів, очерету, а глибини становлять близько 0.5 м. Здавалося б. що тут можна ловити? Але ми приїхали сюди цілком свідомо, навіть не взявши човна, і тільки тому, що західний вітер четвертий день поспіль наганяв і наганяв воду.
Зупинилися майже біля гирла, і на першому ж занедбаності я витягнув великого карася, потім другого, третього, і пішло-поїхало...

На гнойового хробака з опарышем траплялися і невеликі подъязки, плотва, а приятель примудрився витягнути півкілограмового судака, який явно підійшов слідом за дрібницею. При підйомі в річки під час нересту карась непогано реагує на прикормку. Я користуюся як фірмовими складами, так і привадами власного приготування. Карась любить солодкувату прикормку, тому непогано додавати ваніль, дві-три краплі меду, шматочок халви. Якщо протягом дуже сильне, то закидаю прикормку в сітчастій годівниці з буйком. Втім, карась рідко стоїть на струмені, а шукає затишшя. Правильно вибрати місце серед водної рослинності - один з важливих кроків до успіху.

Карась майже завжди пасеться в невеликих прогалах серед щільної водної рослинності
. Дуже добре, якщо мілину сусідить з глибиною. На невеликій річці місце для лову карася майже завжди доводиться готувати заздалегідь. Я. наприклад, відшукую полога ділянка дна і выдергиваю траву вузькою смугою (шириною 1 мі довжиною 56 м).

 Навесні, поки очерет не розрісся і підготовлене місце добре помітно, що хтось може її зайняти. Але серед «карасятников» це не прийнято. Багато рибалок відмінно знають один одного, самостійно готують ділянки, ловлять на них постійно, що добре відомо всім іншим. Залежно від температури води і повітря період активного клювання карася зсувається.

 Якщо ніч видалася тепла, а вода в попередній день грунтовно прогрілася і стоїть високо, то оптимальні години клювання карася припадають на ранок, годин з 4-5 до 8-10. При сприятливих температурних умовах рівень води в річці і кількість карася мають пряму залежність. Карась знаходить у залитій водної рослинності багату кормову базу: молоді пагони рослин, дрібних молюсків. черв'яків, личинок комара-звонца.

Низька вода

Як тільки вода спаде, крупний карась скочується у Фінську затоку, що зазвичай відбувається при вітри східного і південно-східного напрямків. Водна рослинність виявляється на березі, а разом з нею і вся кормова база. У річці залишаються лише невеликі карасики. які зазвичай тримаються серед рослин поблизу берега. При низькій воді ловити коштує вже не в річці, а на мілководді в затоці, у «вікнах» серед водної рослинності. В кінці травня буде потрібно дещо інший склад прикормки, ніж той. який застосовувався до початку місяця.

У суміш входить більше рослинних компонентів, таких, як варені крупи, мелене печиво, зменшиться кількість хробака, опариша, мотиля. Краща насадка при лові карася навесні і влітку на південному березі Фінської затоки - гнойовий черв'як у комбінації з опарышем. Спочатку на цівку гачка надягають опариша, потім - гнойового хробака довжиною 5-7 див

На початку травня черв'як повинен бути живим, спритним, ближче до літа - пом'ятим, млявим. Жало гачка завжди ретельно маскують, так як порожнину рота карася надзвичайно чутлива, в. наколовшись, він негайно викидає насадку. У період білих ночей при теплій погоді зазвичай найбільший карась бере в 23 годині, тобто як тільки починає світати.
Просмотров: 829 | Добавил: chuguevinform | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: