Главная » 2016 » Март » 5 » Своєчасна законодавча ініціатива
13:35
Своєчасна законодавча ініціатива

 

 

З прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» до видатків, що здійснюються з бюджетів міст обласного значення, віднесено видатки на професійно-технічну освіту. Тобто фінансування підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах повинно здійснюватися з місцевих бюджетів. При цьому всупереч статті 142 Конституції України державою не було компенсовано фінансові витрати для реалізації органом місцевого самоврядування переданих функцій.

Органи місцевого самоврядування по всій Україні не в змозі в повному обсязі фінансувати професійно-технічні навчальні заклади за рахунок видатків із відповідних місцевих бюджетів. Також органи місцевого самоврядування ставлять під сумнів можливість надання освітніх послуг студентам, які не є жителями територіальної громади, за кошти місцевого бюджету. Наприклад, в Чугуєві не більше 37% від загальної кількості учнів є мешканцями саме міста. 63% від загальної кількості учнів професійно-навчальних закладів є мешканцями прилеглих районів, інших районів області. Значна частка, особливо серед дітей-сиріт, є також мешканцями інших областей України.

Тому з початку роботи в цьому році Верховної Ради України народний депутат нашого округу Дмитро Олексійович Шенцев виступив з законодавчою ініціативою щодо врегулювання цієї проблеми. Він вніс законопроект № 3830 «Про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо фінансування професійно-технічних та інших навчальних закладів з державного бюджету), у якому запропонував видатки на підготовку виробничих кадрів у державних професійно-технічних навчальних закладах, а також на підготовку робітничих кадрів за державним замовленням в інших навчальних закладах здійснювати у 2016 році з обласних бюджетів за рахунок субвенцій із загального фонду Державного бюджету.

 

Він зазначив,  що Урядом не проведено належного моніторингу наявних можливостей  передачі фінансування закладів професійно-технічної освіти з державного до  місцевих бюджетів. Серед учнів професійно-технічних навчальних закладів достатньо велика кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів та дітей із інших соціально незахищених категорій, яким держава, згідно із законодавством України, зобов’язана забезпечити право на отримання професії та робочого місця.

ПОКА ВЕРСТАЛСЯ НОМЕР

Пока верстался номер, стало известно, что Верховная Рада возобновила финансирование профобразования из госбюджета. За изменения в Бюджетный кодекс относительно финансирования профессионально-технического образования проголосовали 305 народных депутатов.

За изменения в закон о госбюджете на 2016 год относительно финансирования профессионально-технических и других учебных заведений из госбюджета № 3830-3 проголосовали 297 народных депутатов.

Законами предусмотрено, что учреждения профессионально-технического образования будут финансироваться за счет средств областного бюджета, городов, которые являются областными центрами, а также за счет субвенции из государственного бюджета.

Просмотров: 527 | Добавил: chuguevinform | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: